Att stärka relationen

Genom att fokusera på att stärka relationen till ditt barn får ni bättre förutsättningar i vardagen. Genom att fokusera på att bygga upp relationen kan ni både minska konflikter och skapa förutsättningar för tillit.

För barn med adhd är det vanligt att hamna i svåra situationer utifrån sitt sätt att fungera. Barnet kanske har svårt att komma igång, att avsluta, med övergångar eller att reglera sina känslor och impulser. Många föräldrar till barn med adhd upplever att relationen påverkas av att det blir mycket tjat, pådrivning, konflikter och gränssättning.

Rikta om fokus till det som fungerar

Som förälder till ett barn med adhd kan det vara hjälpsamt att fundera på vad ditt barn får uppmärksamhet för. Ger du mest uppmärksamhet för oönskade beteenden? Det är helt naturligt att det blir så, men för att få en mer positiv samvaro kan du behöva rikta om ditt fokus. För alla människor, oavsett barn eller vuxna, kan uppmärksammade beteenden förstärkas. Detta betyder att det vi får uppmärksamhet för brukar vi fortsätta med eller till och med göra mer av, oavsett om uppmärksamheten är negativ eller positiv. 

Försök att minska på tjat och tillsägelser och istället uppmärksamma när barnet gör eller försöker göra något önskvärt. Då ökar chansen att barnet fortsätter med det önskvärda beteendet. Dessutom stärker positiv uppmärksamhet relationen mellan dig och ditt barn. I början kan det kännas konstigt och ovant både för dig och ditt barn, men kom ihåg att det tar tid att förändra sina egna beteenden. 

Du kan tänka på det som ett relationskonto - när vi behöver göra ett uttag från kontot, exempelvis sätta en gräns, behöver kontot först vara påfyllt med positiv samvaro. När kontot är påfyllt blir det nämligen lättare både för dig och barnet att hantera en svår situation och hitta tillbaka till varandra efter en konflikt.

Det är vanligt att det blir många uttag från relationskontot när barnet har adhd. Du som förälder behöver därför vara extra noggrann med att fylla på kontot och minska på uttagen. Du kan behöva prioritera vad som är viktigt på riktigt i er familj och välja bort vissa strider.

Vad innebär positiv uppmärksamhet?

Positiv uppmärksamhet innebär att du som förälder fokuserar på att skapa positiva interaktioner med ditt barn. En vanlig tumregel i föräldraskap brukar vara att försöka ge fem gånger mer kärlek än kritik och tillsägelser. För ett barn med adhd, som kanske är med om många svåra situationer i vardagen, kan du behöva fundera på om det behövs ännu mer kärlek än så för att fylla på relationskontot.

Hur kan man då ge positiv uppmärksamhet? Det kan du göra genom att exempelvis:

  • Visa intresse för ditt barns upplevelser och intressen
  • Validera och lyssna aktivt
  • Ge barnet din odelade uppmärksamhet en stund
  • Ha goda stunder tillsammans med ditt barn
  • Visa din uppskattning och gör tydligt att barnet är betydelsefullt
  • Uppmuntra och beröm ditt barn - hellre med fokus på barnets ansträngningar snarare än prestationer

Här har vi samlat tips på fördjupande material om att stärka relationen med ditt barn:

Tipsblad från Adhd-center

Om att stötta barnet till bättre självkänsla

Det kan vara svårt att som förälder hitta sätt att hjälpa sitt barn att få ett bättre självförtroende och en positivare självbild. I tipsbladet får du förslag på hur du kan göra.

Föräldratips för bättre självkänsla hos ditt barn

Validering – att bekräfta barnets känslor

För många föräldrar till barn med adhd kan det vara svårt att bekräfta på ett sätt som fungerar bra. Att validera barnet/tonåringen innebär att du utvecklar ett individuellt sätt som blir bekräftande för just ditt barn. I tipsbladet får du förslag på hur du kan göra.

Föräldratips om validering – att bekräfta barnets känslor

Filmtips

I filmen "Möt en barnpsykolog" får du möta Martin Forster, barnpsykolog och forskare, och höra honom berätta om vad det är att umgås med sitt barn och vilken betydelse det har. Filmen är cirka 7,5 minuter lång. Filmen riktar sig till föräldrar med egen autismdiagnos, men ger bra information även för dig utan autism. 

Möt en barnpsykolog - Martin Forster om betydelsen av att umgås med sitt barn och hur du kan göra

Boktips

Svart bälte i föräldraskap: Att lösa vardagen i npf-familjer

Borg Skoglund, Lotta & Nelson, Martina (2021), Natur och Kultur Allmänlitteratur

Vardagen kan vara extra svårnavigerad i familjer där någon har en neuropsykiatrisk diagnos, och i denna bok blandar författarna föräldrars egna tips och förslag med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer.

Fem gånger mer kärlek

Forster, Martin (2009), Natur & Kultur

Att ge sina bara fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning. Denna pedagogiska och forskningsbaserade bok visar hur man som förälder kan få ett lättare och bättre samspel med sitt barn.

Föräldraboken om adhd

Westholm, Lena (2016), Gothia fortbildning

Boken vänder sig till föräldrar till barn eller tonåringar med adhd. Ger ökad förståelse och många värdefulla tips på sätt att lösa problem som kan uppstå i vardagen. Sträckläs eller välj ett kapitel som är aktuellt för din familj just nu.