Kärnsymtom och former av adhd
Kärnsymptom vid adhd är svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och bristande aktivitetsreglering. Dessa kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra, och ger då olika former av adhd.
Vad är adhd och hur kan det visa sig i vardagen?
Alla kan vi ibland ha svårt att fokusera, kontrollera våra impulser och ha en lagom aktivitetsnivå i kroppen. Särskilt om vi är stressade eller trötta. Men om svårigheterna är ständigt närvarande och skapar stora konsekvenser för vardagsfungerandet kan diagnosen adhd ställas.
Adhd är en förkortning av engelskans Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket innebär ett annorlunda sätt att fungera än vad samhället ofta förväntar sig. Adhd är alltså inte en sjukdom.
Har man adhd innebär det att man ofta är ouppmärksam. Många gånger är ouppmärksamheten kombinerad med svårigheter att styra impulser och reglera sin aktivitetsnivå. Att ha svårt att reglera sin aktivitetsnivå innebär att det är svårt att styra hur aktiv man är i olika situationer. Det kan exempelvis visa sig som hyperaktivitet eller som en brist på energi, som gör det mycket svårt att komma igång eller engagera sig i en aktivitet.
För att en adhd-diagnos ska ställas ska personen ha så pass stora svårigheter att det orsaker problem i flera områden i vardagen, exempelvis både i skola och hemmiljö.
Till diagnoskriterierna för adhd via habilitering.se
Kärnsymptom vid adhd är svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och bristande aktivitetsreglering. Dessa kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra, och ger då olika former av adhd.
Det finns flera funktioner som kan vara påverkade vid adhd. Några av dessa är förmågan att styra sig själv, arbetsminnet, att hantera tid och att reglera känslor.
Det finns mycket forskning om adhd och ny kunskap kommer hela tiden. Det man tror ligger bakom adhd är bland annat genetiska och biologiska faktorer.
Mycket forskning har tidigare gjorts utifrån pojkar och män. Nu börjar allt mer kunskap komma gällande adhd hos flickor och kvinnor.
Informationen på denna sida är hämtad ur informationsfoldern "Vad är adhd?", skriven av leg. psykolog Lena Westholm för Adhd-center, Habilitering & Hälsa, Region Stockholm (reviderad 2024).