- Att stärka relationen
- Starka känslor och svåra situationer
- Om skolan
- Skärmanvändande
- Att vara anhörig
- Hälsa och vanor
- För barn och unga
- Läsa, lyssna, titta
- Webbplatser, organisationer och myndigheter
- Att arbeta med unga med adhd
- Aktuella forskningsprojekt
- Fördjupande material
- Befintlig sida: Hälsa och vanor
Hälsa och vanor
Att hitta en balans inom olika hälsofaktorer har stor betydelse för vårt psykiska och fysiska välmående. För många med adhd är det en stor utmaning att motivera sig och skapa den struktur som behövs för goda hälsovanor.
Hitta på sidan
Sömn
Sömnen är viktig för alla människor. Under sömnen återhämtar sig kroppen och hjärnan och bearbetar intryck. Att sova lagom mycket ger bättre förutsättningar att hantera stress och påfrestningar under dagen. Sömn ger bättre motståndskraft mot sjukdomar. För barn med adhd kan sömnen vara extra viktig, men också svårare att få till goda vanor kring.
Det är vanligt att barn med adhd har sömnsvårigheter. Det kan exempelvis innebära svårigheter att varva ner på kvällen, att somna, att barnet sover oroligt eller har svårt att komma upp på morgonen. Sömnsvårigheterna kan göra att de grundläggande adhd-symtomen ökar. Exempelvis kan barnet bli känsligare för stress, få ökade koncentrationssvårigheter, bli mer impulsivt och få fler känsloutbrott till föjd av för lite sömn.
Fördjupande information om sömn och adhd
Om sömn och sömnsvårigheter hos barn på 1177.se
Om aktiviteter och vanor som kan främja sömnen i det Nationella vård- och insatsprogrammet för adhd
Om sömn och NPF och tips för bättre sömn på Riksförbundet Attentions webbplats
Adhd-centers föräldratips för bättre sömn hos barn
Mat och matvanor
Det är förstås viktigt för alla människor att hitta en bra balans när det kommer till matvanor och näringsintag. För barn med adhd kan det vara extra viktigt att få till fungerande matvanor för att minska energiläckaget under dagen. För många barn med adhd är det svårt att få till av olika anledningar. Exempelvis kan barnet ha svårigheter att följa rutiner och känna efter när hen börjar bli hungrig. Det är vanligt med dålig aptit, vilket också kan vara en biverkan från medicinering av adhd. Vissa barn äter väldigt selektivt, medan en del barn äter för mycket eller småäter för att snabbt fylla på med energi. Det är vanligt med ett starkt sockersug eftersom socker ger snabb stimulans och höjer energinivån.
Fördjupande information om mat och matvanor
Adhd-centers föräldratips för att underlätta mat och måltider
Om när maten blir ett stort problem i vardagen på Riksförbundet Attentions webbplats
Habilitering & Hälsas temasida om mat och måltider med tips vid olika funktionsnedsättningar
Om mat och måltidsmiljö i skolan
Livsmedelsverket om specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
Livsmedelsverket om måltider för barn och elever med NPF i förskola och skola
Specialpedagogiska skolmyndigheten om måltidsmiljö för barn och elever med NPF
En meningsfull fritid
Att ha aktiviteter som upplevs som meningsfulla är viktigt för alla människor. Många fritidsaktiviteteter ställer krav på att koncentrera sig, följa uppmaningar, vänta på sin tur, att följa regler och annat som kan vara svårt för ett barn med adhd. Det är inte heller ovanligt att barn med adhd tröttnar fort på en aktivitet eller har svårt att hitta en som är tillräckligt motiverande att fortsätta med över tid.
Fördjupande information om en meningsfull fritid för barn
Adhd-centers föräldratips om meningsfull fritid
Om meningsfull fritid för barn med NPF på Riksförbundet Attentions webbplats
Fritidsnätet - aktiviteter i Stockholms län för personer med funktionsnedsättning
Adhd-kartans sida för dig som jobbar med fritidsaktiviteter för barn och unga med adhd
Fysisk aktivitet
De flesta är medvetna om att lagom mycket rörelse är bra för alla människor. Vi blir starkare, sover bättre, orkar mer och får ett bättre skydd mot sjukdomar. Fysisk aktivitet verkar vara hjälpsamt för att koncentrera sig bättre och hantera rastlöshet. Många föräldrar kan känna igen att deras barn mår bra av att röra sig lagom mycket. Däremot kan det vara svårt för barn och ungdomar med adhd att hitta lagom nivå av rörelse. En del kanske tränar alldeles för mycket, medan andra snabbt tröttnar på en sport eller har svårt att motivera sig för att komma iväg. Vissa sporter ställer stora krav på att förhålla sig till andra, till regler och att klara av motgångar.
Fördjupande information om fysisk aktivitet och adhd
Adhd-centers tips till tränare som möter barn med adhd
Se även länktipsen ovan under "En meningsfull fritid".
Relationer och sex
Att skapa och upprätthålla olika relationer ställer krav på att exempelvis kunna ta lagom mycket plats, vara ömsesidig i kontakten, lyssna, komma ihåg överenskommelser och att ha tillräckligt mycket energi att umgås. När det kommer till sex och kärlek är det förstås viktigt med samtycke och att både respektera andras integritet och förhålla sig till både andras och ens egna gränser.
För ett barn eller en ungdom med adhd kan svårigheter inom uppmärksamhet, aktivitetsreglering eller impulsivitet ibland komplicera hur det blir i sociala relationer. Som förälder kan du få insyn och stötta genom att försöka bygga en god relation med ditt barn. Du kan finnas till hands när ditt barn vill prata om vad som blir svårt och hjälpa till genom att diskutera vad som är viktigt i olika relationer.
Fördjupande information om relationer och sex
Adhd-centers föräldratips om kompisar
Adhd-centers föräldratips om att prata med sitt barn om sex
UMO.se för alla mellan 13 och 25 år som vill läsa mer om sex, hälsa och relationer
Prata sex, kropp & intimitet med ditt barn på Bris webbplats
Råd och stöd till vuxna om barns sexuella utsatthet genom Vuxenstöd - ECPAT Sverige
Alkohol och droger
Under tonåren är många mer riskbenägna och känsligare för grupptryck från kompisar. För en tonåring som är starkt motivationsdriven och impulsiv kan det innebära riskfyllda situationer. Många föräldrar känner en oro över tonåringens vanor och önskar mer stöd i detta.
Fördjupande information om alkohol och droger
Maria Ungdom är specialister på att hjälpa ungdomar med problem som är kopplade till alkohol och droger. Här kan även du som förälder få råd och stöd.