- Att stärka relationen
- Starka känslor och svåra situationer
- Om skolan
- Skärmanvändande
- Att vara anhörig
- Hälsa och vanor
- För barn och unga
- Läsa, lyssna, titta
- Webbplatser, organisationer och myndigheter
- Att arbeta med unga med adhd
- Aktuella forskningsprojekt
- Fördjupande material
- Befintlig sida: Starka känslor och svåra situationer
Starka känslor och svåra situationer
Många föräldrar till barn med adhd upplever att vardagen kantas av svåra situationer. Här har vi samlat tips till dig som är förälder och känner igen dig.
Hitta på sidan
Barn och unga med adhd kan ha svårt att reglera starka känslor och hamna i utmanande situationer. I kombination med impulsivitet och svårigheter att se alternativa lösningar kan barnen med adhd tappa kontrollen över vad de säger eller gör i ögonblicket.
Här har vi samlat tips för att förebygga att vissa svåra situationer uppstår, och för att hantera konfliktsituationer när de ändå inträffar.
Tipsblad från Adhd-center
Stärka barnets självkänsla
Barn som ofta hamnar i utmanande situationer brukar få mycket kritik från omgivningen. För att minska konflikter och utmanande situationer är det viktigt att de vuxna runt barnet stöttar genom uppmuntran, beröm och att fylla på med goda stunder tillsammans. I tipsbladet får du förslag på hur du kan stärka barnets självkänsla.
Föräldratips för bättre självkänsla hos ditt barn
Analysera beteenden
Att analysera varför vissa beteenden återkommer hos barnet och dig kan hjälpa dig att få syn på mönster och hur du kan förändra dessa. I tipsbladet får du vägledning kring hur du kan förstå och påverka beteenden.
Föräldratips om att analysera beteenden
Validering - att bekräfta barnets känslor
Genom att validera barnets känslor visar du att du anstränger dig för att förstå ditt barns upplevelser. Det kan hjälpa barnet att förstå sina känslor och hitta sätt att prata om dom. Ibland kan det kännas svårt att hitta ett sätt att validera som fungerar för dig och barnet. I detta tipsblad får du tips på hur du kan göra.
Föräldratips om validering – att bekräfta barnets känslor
Förebygga och hantera känsloutbrott
Många barn med adhd har starka känsloreaktioner och svårt att reglera dessa. I detta tipsblad finns åtta förslag för att förebygga och hantera barns känsloutbrott.
Föräldratips om att förebygga och hantera känsloutbrott
Förebygga och hantera aggressivt beteende
Svårigheter med att reglera känslor i kombination med impulsivitet resulterar ibland i aggressiva beteenden. Detta brukar vara mycket utmanande både för barnet och omgivningen. I tipsbladet finns tio förslag för att förebygga och hantera detta.
Föräldratips för att förebygga och hantera aggressivt beteende
Gemensam problemlösning
Att problemlösa tillsammans ökar sannolikheten att ni hittar en lösning som fungerar både för barn och vuxna i familjen. Dessutom hjälper det barnet att öva på att se flera möjliga lösningar på ett problem.
Blankett för gemensam problemlösning
Litteratur
Föräldrastödsprogram vid utagerande beteende hos barn: effekter och verksamma komponenter
Publikation från SBU (2020), Statens beredning för medicinsk och social utvärdering
Fem gånger mer kärlek
Forster, Martin (2009), Natur & Kultur
Att ge sina bara fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning. Denna pedagogiska och forskningsbaserade bok visar hur man som förälder kan få ett lättare och bättre samspel med sitt barn.
Explosiva barn: Ett nytt sätt att förstå och behandla barn som har svårt att tåla motgångar och förändringar
Greene, Ross (2014), Studentlitteratur
Hur ska man hjälpa barn med svårhanterliga beteenden som vredesutbrott, impulsivitet och instabilt humör? Författaren beskriver ett praktiskt och allsidigt arbetssätt för att minska det negativa samspelet mellan det explosiva barnet och dess omgivning. Boken ger strategier för att öka barnets förmåga till flexibilitet, frustrationstolerans, kommunikation och konflikthantering.
Barn som bråkar: att hantera känslostarka barn i vardagen
Hejlskov Elvén, Bo & Wiman, Tina (2015), Natur & Kultur
Upprörda känslor smittar av sig. Författarna presenterar praktiska handlingsalternativ för att förebygga och hantera konflikter som uppstår i vardagliga familjesituationer. Förhållningssättet som beskrivs kallas lågaffektivt bemötande.
Navigera genom stormarna: om känslor och npf
Wolpher, Nicole (2021), Gothia kompetens AB
För personer med neuropsykiatriska diagnoser kan ens egna känslor vara extra knepiga att förstå sig på. De kan komma oerhört snabbt, med enorm kraft eller vara svåra att få tag på. I denna bok svarar forskare och kliniker på frågor från personer med npf i intervjuer som återberättas av författaren.
Poddar och videos
Podden Fatta familjen
I URs podcast "Fatta familjen" svarar experter på lyssnarnas frågor om föräldraskapets allra svåraste utmaningar. Här finns avsnitt om bland annat att hantera utbrott, att stötta sin arga tonåring, när tålamodet tryter, när barn låser sig och om barn som ofta blir arga.
Podden Barnpsykologerna
I denna podd diskuterar två psykologer olika relevanta ämnen om barn och ger råd och information som både ska vara användbara och grundade i vetenskapliga studier. Podden riktar sig både till föräldrar och pedagoger och har avsnitt som fokuserar på exempelvis trotssyndrom, arga barn och självkänsla.
Fördjupande film - Fånga goda stunder
I filmen "Möt en barnpsykolog" får du möta Martin Forster, barnpsykolog och forskare, och höra honom berätta om vad det är att umgås med sitt barn och vilken betydelse det har. Filmen är cirka 7,5 minuter lång.
Filmen finns på asdforalder.se, en webbplats där du får möta föräldrar med autismspektrumdiagnos, ASD, och ta del av fakta och råd som förenklar vardagen. Många av de tips och filmer som finns på hemsidan är värdefulla även för dig som inte har en autismspektrumdiagnos.