Här har vi samlat olika litteraturtips så som forskningsstudier, rapporter och böcker.
Allmänt om adhd
Internationellt konsensusuttalande från World Federation of ADHD (Faraone et al., 2021)
Ett konsensusuttalande har tagits fram av World Federation of ADHD med 208 vetenskapligt välgrundade slutsatser om adhd. Påståendena i konsensusuttalandet baseras enbart på storskaliga studier, metastudier och sammanfattar resultat av minst 5 primärstudier.
Till konsensusuttalandet på hemsidan adhd-federation.org
Konsensusuttalandet finns även som lättläst version på svenska.
208 vetenskapligt välgrundade slutsatser om ADHD i lättläst version
För föräldrar till barn och ungdomar med adhd
ADHD-guiden för föräldrar
Barkley, Russell (2015), Natur & Kultur
Författaren Russell Barkley som är en av världens ledande experter på adhd beskriver i boken vad adhd innebär, om prognosen och om medicinering. Författaren beskriver hur det påverkar familjen och ger vägledning hur man som förälder kan göra för att stötta och hjälpa sitt barn, ta hand om sig själv och samarbeta med skola och behandlare.
Svart bälte i föräldraskap: Att lösa vardagen i npf-familjer
Borg Skoglund, Lotta & Nelson, Martina (2021), Natur och Kultur Allmänlitteratur
Vardagen kan vara extra svårnavigerad i familjer där någon har en neuropsykiatrisk diagnos, och i denna bok blandar författarna föräldrars egna tips och förslag med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer.
ADHD – att leva utan bromsar: en praktisk vägledning för föräldrar och pedagoger
Kutscher, Martin L. (2010), Natur & Kultur
Författaren beskriver diagnosen adhd, men fokuserar på att hitta de bästa lösningarna på svårbemästrade situationer. Boken är skriven på ett mycket lättillgängligt och positivt sätt. Den innehåller flertal exempel ur verkligheten och avslutas med ett kapitel som barnet själv ska läsa.
Tonår med ADHD
Lindberg, Carolina (2016), Natur & Kultur
En bok om att vara förälder till en tonåring med adhd. Fakta om tonårstiden varvas med kunskap om adhd. Tips och råd för att förstå sin tonårings reaktioner och för att hitta sätt att kommunicera.
Vardagskompassen
Sjölund, Anna & Henriksson W, Lena (2015), Gothia fortbildning
Ett pedagogiskt kartläggningsmaterial för föräldrar och andra som möter barn och ungdomar som har svårt att navigera i vardagen. Hjälper läsaren att förstå, kravanpassa olika vardagssituationer, kompensera för färdighetsbrister och hjälpa barnet att träna och utveckla nya färdigheter.
Föräldraguiden vid adhd och autism: Så vägleder du ditt barn från ung till vuxen
Sörngård, Katarina A. (2022), Natur & Kultur Läromedel
Som förälder till ett barn med autism eller adhd pågår det aktiva föräldraskapet ofta längre än för andra. Föräldraguiden vid autism och adhd riktar sig till dig som har en ungdom eller ett vuxet barn som inte riktigt kommer i gång med vuxenlivet – eller till dig som vill förebygga att det blir så – och visar hur ni kan hitta en stabil väg framåt tillsammans.
Föräldraboken om adhd
Westholm, Lena (2016), Gothia fortbildning
Boken vänder sig till föräldrar till barn eller tonåringar med adhd. Ger ökad förståelse och många värdefulla tips på sätt att lösa problem som kan uppstå i vardagen. Sträckläs eller välj ett kapitel som är aktuellt för din familj just nu.
Om att förbättra samspel och minska konflikter
Fem gånger mer kärlek
Forster, Martin (2009), Natur & Kultur
Att ge sina bara fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning. Denna pedagogiska och forskningsbaserade bok visar hur man som förälder kan få ett lättare och bättre samspel med sitt barn.
Explosiva barn: Ett nytt sätt att förstå och behandla barn som har svårt att tåla motgångar och förändringar
Greene, Ross (2014), Studentlitteratur
Hur ska man hjälpa barn med svårhanterliga beteenden som vredesutbrott, impulsivitet och instabilt humör? Författaren beskriver ett praktiskt och allsidigt arbetssätt för att minska det negativa samspelet mellan det explosiva barnet och dess omgivning. Boken ger strategier för att öka barnets förmåga till flexibilitet, frustrationstolerans, kommunikation och konflikthantering.
Barn som bråkar: att hantera känslostarka barn i vardagen
Hejlskov Elvén, Bo & Wiman, Tina (2015), Natur & Kultur
Upprörda känslor smittar av sig. Författarna presenterar praktiska handlingsalternativ för att förebygga och hantera konflikter som uppstår i vardagliga familjesituationer. Förhållningssättet som beskrivs kallas lågaffektivt bemötande.
Navigera genom stormarna: om känslor och npf
Wolpher, Nicole (2021), Gothia kompetens AB
För personer med neuropsykiatriska diagnoser kan ens egna känslor vara extra knepiga att förstå sig på. De kan komma oerhört snabbt, med enorm kraft eller vara svåra att få tag på. I denna bok svarar forskare och kliniker på frågor från personer med npf i intervjuer som återberättas av författaren.
Om flickor och kvinnor med adhd
Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna
Borg Skoglund, Lotta (2020), Natur & Kultur Akademisk
Flickor och kvinnor s adhd-symtom missas ofta och kunskapen är låg när det gäller deras adhd-relaterade utmaningar. Den mesta forskning som har gjorts om adhd har gjorts utifrån pojkar och män, vilket även gäller läkemedelsbehandling. Författaren beskriver kunskapsläget om adhd hos flickor och kvinnor, patientexempel och vilket stöd som finns att få.
Är jag normal mamma? Att se, förstå och möta en flicka med ADD
Larssen, Marlene (2008), Aduc
När Mika är knappt tolv får hon diagnosen add och hennes mamma har skrivit boken dels ur ett föräldraperspektiv, men också sett ur en lärares ögon. Hon ger del av många idéer om hur det går att underlätta för barn med osynliga funktionsnedsättningar.
Flickor med ADHD
Nadeau, Kathleen G.; Littman, Ellen B. & Quinn, Patricia O. (2018), Studentlitteratur
Flickor med adhd är vanligare än man tror, även om relativt få får diagnosen. Dels därför att flickornas svårigheter är annorlunda och mindre störande än pojkarnas och dels därför att flickor ofta lyckas dölja sin funktionsnedsättning bakom god allmän begåvning eller yttre disciplin. Hur hittar vi dessa flickor och vilken typ av hjälp behöver de?