En neuropsykiatrisk utredning är ett kvalificerat arbete som ofta utförs i team. Många utredningar görs av en psykolog tillsammans med en läkare och i samarbete med andra yrkesgrupper, exempelvis specialpedagog.
Diagnoskraven vid adhd är stränga och det finns inga enskilda tester som visar på om någon har adhd eller inte. Det professionella teamet samlar in information från olika källor. Detta kan exempelvis ske genom psykologiska bedömningar och tester, läkarundersökning, frågeformulär, föräldraintervjuer, samtal med barnet och information från skolpersonal. Utifrån den insamlade informationen görs sedan en bedömning utifrån diagnoskriterierna.
Utredningen sammanfattas i ett skriftligt utlåtande. Resultatet ska presenteras för den som blivit utredd och för viktiga närstående. När barn utreds bör förskole- eller skolpersonalen få information av utredningsteamet, om föräldrarna önskar det.
Det finns gemensamma nationella riktlinjer för vårdpersonal, men hur utredningen går till kan skilja sig något beroende på vilken mottagning den görs på. Nedan har vi samlat information om hur en utredning kan gå till.
1177
På 1177.se kan du läsa mer om hur neuropsykiatriska utredningar går till och var du kan vända dig för bedömning.
Om neuropsykiatrisk utredning
Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP
Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har samlat information på BUP.se om adhd och andra diagnoser samt hur de går tillväga vid utredning.
Adhd - Vad händer på BUP?
Så går en utredning till